Työskentely opiskelun ohessa

Työskentely opiskelun ohessa

Opiskelu on usein välttämätön vaihe elämässä unelma-ammattiin pääsemiseksi, mutta se on sitä joskus myös omalla uralla etenemisen kannalta, vaikka työelämää olisikin takana jo paljon.

Jos on jo ehtinyt tottua korkeampaan elintasoon kuin se, johon opiskelija usein yltää, voi tuntua vaikealta selvitä pidempiä jaksoja ilman säännöllisiä ansioita. Tai jos köyhänä opiskelijana kitkuttaminen maistuu puulta, voi työnteko opiskelujen ohella tuntua mielekkäältä vaihtoehdolta. Työn ja opiskelujen yhdistäminen on mahdollista, mutta vaatii suunnittelua ja tavoitteisiin sitoutumista enemmän kuin pelkkä työsäkäyminen tai pelkkä opiskelu. Työn ja opiskelun yhdistämisestä on huomattavasti hyötyä. Luonnollisesti se on taloudellisesti parempi vaihtoehto kuin pelkkä tukien varassa sinnittely, siitäkin huolimatta että ansiotulot vaikuttavat opintotuen suuruuteen. Kela saa verottajalta tiedon tuloistasi, joten niiden vaikutukset tukiin kannattaa selvittää jo etukäteen. Työnantajat arvostavat työkokemusta, vaikkei se olisi samalta alaltakaan. Opiskelija, joka on tehnyt töitä opiskelujen ohessa antaa itsestään motivoituneen ja itseohjautuvan vaikutelman. Kun toinen jalka on jo työelämässä, on työn etsintä valmistumisen jälkeen huomattavasti helpompaa kuin vasta työelämässä ensi askeliaan ottavalle hakijalle. Lisäksi opiskelumotivaatiota nostaa, jos voi työtä tehdessään nähdä miten opiskelussa karttuvia tietoja ja taitoja on mahdollista soveltaa käytännön tilanteissa. Työ- ja elinkeinoministeriö on tutkinut, että työelämässä menestyvät parhaiten juuri ne, jotka ovat suorittaneet opintonsa aikataulun muikaisesti samalla oman alan töitä tehden. Muukin työkokemus on aina plussaa.

Vinkkejä opiskelun ja työn yhdistämiseen

Opiskelijan tärkein tehtävä on opiskelu, mutta työ voi helposti imaista mukanaan. Yritä mahdollisuuksien mukaan löytää työpaikka, joka voi joustaa tarvittaessa, ja jossa työtehtävät jäävät työpaikalle, eikä niitä tarvitse tuoda kotiin. Vaihtoehtoisesti kannattaa valita esimerkiksi etäopiskeluohjelma, jota voit suorittaa rauhassa työaikojen ulkopuolella. Työn ja opiskelun yhdistämisestä aiheutuu vääjäämättä jonkin verran stressiä, ja onkin parasta jos joustavuutta löytyy. Jos huomaat uupuvasi, on tärkeää vähentää työtunteja. Harrastukset ja ystävät ovat tärkeitä, eikä niitä tule laiminlyödä. Kerro työnantajalle opiskelustasi, että hän ymmärtää ajoittaiset opiskeluun liittyvät kiireesi. Kun vapaa-aika on kortilla, tai tuntuu ettei sitä juurikaan ole, yritä käyttää kaikki aika hyödyllisesti. Ehkä voit lukea tentteihin junassa tai bussissa työmatkaa taittaessasi, tai käyttää osan ruokatunnista opiskeluun. Liikunta auttaa lieventämään stressiä, joten jos ehdit aamulla juoksulenkille tai kuntosalille, tai illalla pienelle kävelylle tai vaikkapa joogaat hetken kotona, niin se voi parantaa unen laatua ja jaksamista. Liikunta ei kuitenkaan saa aiheuttaa lisästressiä. Muista levätäkin tarpeeksi, ja pidä itseäsi hyvänä esim. käymällä hieronnassa tai harrastamalla jotain, josta saat hyvän mielen. Ole realistinen, kun suunnittelet opiskeluohjelmaasi. Jos näyttää siltä, ettet ehdi suorittaa kuin yhden kurssin tiettynä ajanjaksona, niin suorita vain se ja keskity siihen kunnolla. Älä haukkaa liian suurta palaa kerralla, jolloin molemmat, työ ja opiskelu, kärsivät kun et ehdi tehdä kumpaakaan kunnolla. Pidä säännöllisiä taukoja, päätä tauon pituus etukäteen ja pysy päätöksessäsi. Muista syödä terveellisesti ja säännöllisesti. Löydä itsellesi sopiva opiskelupaikka ja –aika. Ehkä opiskelet parhaiten hiljaisessa kirjastossa tai rauhallisessa kahvilassa päiväsaikaan, jos teet töitä iltaisin. Tai ehkä keskittymiskykysi on parhaimmillaan aamuisin ennen töihin lahtöä tai iltaisin työpäivän jälkeen. Käytä teknologiaa hyväksesi, ja jos sosiaalinen media tai netin keskustelupalstat vetävät puoleensa ja tekevät opiskeluun keskittymisen tietokoneella mahdottomaksi, voit ladata applikaation joka jäädyttää valitsemasi ohjelmat asettamaksesi ajaksi, ja näin minimoit häiriöt. Anna TV:n olla kiinni, ettet vahingossa jää katsomaan lempisarjaasi tai elokuvaa kun kirjallinen työ tulisi tehdä loppuun. Pidä tavoite mielessäsi, ja muista että mitä aikaisemmin aloitat, sitä aikaisemmin myös lopetat.

Vinkkejä opiskelun ja työn yhdistämiseen

Akseli

Kommentointi on suljettu.