Tehoa opiskeluun

Tehoa opiskeluun

Opiskelija voi haluta lisää tehoja opiskeluunsa monesta eri syystä. Hän voi haluta tehokkaampaa ajankäyttöä, parempaa opiskelumenestystä, tai ylipäänsä vaan sitä, että asiat jäävät paremmin päähän – mikään ei ole niin turhauttavaa kuin hukkaan heitetty aika ja vaiva. Keinot tehokkaampaan opiskeluun ovat – tavoitteista riippumatta – pitkälti samoja.

Organisoidu!

Ajankäytön tehostamiseen keinot ovat pitkälti samoja kuin työelämässä. Suunnittele, kalenteroi niin luennot, tapaamiset kuin omatoiminenkin opiskelu. Lukukauden alussa käy läpi kaikki se, mitä sinun on tehtävä, ja laita kaikki kalenteriin minkä suinkaan vaan keksit. Pilko tehtävät pienemmiksi. Mitä suurempi velvollisuus, sitä todennäköisesti sen aloittaminen lykkääntyy. Pilko vaadittavat toimet niin pieniksi osatehtäviksi kuin osaat – ja varaa niille paikka kalenteristasi. Ensimmäinen osatehtävä luentosarjan oppimispäiväkirjan pitoon voi olla uuden vihkon hankinta tai tiedoston luominen tietokoneellesi. Kun tehtävät on pilkottu pieniksi, älä rasita kapasiteettiasi muistelemalla niitä vaan säilö ne to do-listaan. Tee se seinälle, paperiseen vihkoon tai mobiilisovellukseen. Projektinhallintasovelluksia on useita, esimerkiksi Trello sopii hyvin myös opiskeluprojekteihin. Trello on ilmainen, sen saa sekä tietokoneelle että mobiilisti. Paras ajankäytön tehostaminen on keskittyminen kulloinkin käsillä olevaan asiaan: kun olet luennolla, kuuntele luentoa ja anna sille kaikki huomiosi. Mieti etukäteen kysymyksiä, mieti niitä lisää luennolla ja kysy ja keskustele. Näin asiat jäävät paremmin mieleesi.

Laita muistiin – ja koita muistaa

Säästät itsestäsi aikaa ja vaivaa kun olet järjestelmällinen luentomuistiinpanojesi kanssa. Kirjoita muistiinpanot puhtaaksi aina mahdollisimman pian luennon jälkeen, viimeistään samana iltana. Yksinkertaista muistiinpanosi, älä lavertele. Käytä visuaalisia apuja niiden jäsentämiseen: värejä, muotoja, erilaisia valmiita pohjia joihin tietoa voi järjestää sarakkeisiin ja taulukoihin. Väritä, värikoodaa, liimaa tarroja ja erivärisiä post it-lappuja. Muistin tueksi on lukuisia erilaisia tekniikoita. Äkillistä muistin tehostamista niillä ei juuri saa aikaan, sillä niiden teho perustuu pikemminkin harjoittelun tuomaan etuun kuin yhtäkkiseen taianomaiseen kykyyn painaa pitkä lista asioita mieleen. Yksi käytetyistä ja legendaarisimmista on niin sanottu muistipalatsi-tekniikka. Tekniikka toimii siten, että asioita muistiinsa painava ihminen sijoittaa muistettavat  asiat mielessään tuttuun tilaan, esimerkiksi rakennuksen eri huoneisiin, tai tutulle reitille. Muistipalatsi-tekniikka sopii erilaisten luettelonomaisten asioiden muistamiseen, toisaalta sitä on käytetty myös esimerkiksi puheiden ulkoa opettelun tukena. Tällöin puheenpitäjä sijoittaa puheen eri osat, tai tukisanat, muistelemalleen reitille mielessään ja puhetta pitäessään kulkee sitten tätä reittien poimien sanat matkan varrelta.

Muokkaa olosuhteita

Opiskelua tukevat olosuhteet ovat erityisen tärkeitä. Usein tehdään se virhe, että ajatellaan että ihmisen toimintaa muutettaessa – tässä tehostettaessa opiskelutekniikkaa – tärkeintä on vaikuttaa ihmisen omaan käytökseen: motivaatioon, ponnistelutaitoon, järjestäytymiseen, itsekuriin. Kuitenkin usein  hyödyllisempää ja pitkällä tähtäimellä toimivampaa on vaikuttaa olosuhteisiin ja rutiineihin. Nuku. Jos et ole levännyt, kognitiivinen suorituskykysi alenee. Jos sinulla on univaikeuksia, hanki niihin apua ja etsi ratkaisua kunnes löydät sellaisen, joka auttaa sinua. Ennen sanottiin, että nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.  Tauota. Kun opiskelet, pidä taukoja tiheästi. Monien tutkimusten mukaan ihmisen keskittymiskyky säilyy korkeimmillaan vain 20 minuuttia. Tämän jälkeen tarvitset tauon. Käytä tauottamiseen hälytystä tai sovellusta. Myös tauon pitäminen on kuin laittaisit rahaa pankkiin. Sido tahtotilasi toisiin ihmisiin. Opiskele ryhmässä, tee parityönä kaikki minkä voit, pyydä kaverilta apua tenttiin valmistautumiseen sopimalla jo hyvissä ajoin etukäteen että hän kyselee sinulta osaamistasi tenttiä edeltävänä iltapäivänä. Velvollisuudet tulevat suoritetuksi paremmin, kun koemme velvollisuutta toisia ihmisiä kohtaan. Rakenna itsellesi näitä velvollisuuksia.

Laita muistiin – ja koita muistaa

Akseli

Kommentointi on suljettu.