Tarvitseeko siellä ulkomailla edes opiskella?

Tarvitseeko siellä ulkomailla edes opiskella?

Suomessa opiskelevat kaverini ovat joskus ihmetelleet valintaani lähteä ulkomaille opiskelemaan lakia. Itselleni se oli melko itsestään selvä valinta, sillä haluan työskennellä kansainvälisten asioiden parissa ja jo pelkästään sen takia englanniksi opiskelu tuntui järkevältä ajatukselta.

Luokallamme on opiskelijoita todellakin ympäri maailmaa, nytkin teen ryhmätyötä amerikkalaisen, kolumbialaisen, venäläisen ja virolaisen opiskelijan kanssa. Verkostot kasvavat yli maiden rajojen. Samalla pidän arvokkaana sitä, että opin asioita muista kulttuureista ja opin toimimaan ihmisten kanssa, jotka tulevat hyvinkin erilaisista olosuhteista.

fjfj

Opiskelumme on melko koulumaista ja tämä on varmaan se suurin eroo Suomessa opiskeluun verrattuna. Meillä on oma luokka, jonka kanssa kävimme aika lailla samat kurssit ainakin ensimmäisenä vuotena. Saamme lukukauden alussa aina valmiin lukujärjestyksen jota sitten kiltisti tai vähemmän kiltisti seuraamme. Tässä on se hyvä puoli, että aina voi kysyä kavereilta neuvoa kotitehtäviin tai muistiinpanoja lainaan jos sattui jäämään tunti väliin. Meillä on myös aktiivinen Facebook-ryhmä jossa jaamme tietoa sekä opiskelusta, mutta tietysti myös kaikesta muusta.

Tiivis opiskeluporukka on tehnyt ainakin minulle sopeutumisen ulkomailla opiskeluun paljon helpommaksi. Vaikka Viro on lähellä Suomea, monet päivittäiset asiat hoidetaan kuitenkin aivan eri tavalla. Koulussa pärjää englanniksi, mutta joissain virastoissa asioiminen vaatisi jo oikeastaan viron kielen taitoa. Toisin kuin menneinä vuosina, suomen kielellä ei pärjää varmastikaan muualla kuin vanhan kaupungin turistiravintoloissa. Opiskeluporukan kanssa sitten puidaan näitä kulttuurishokkeja ja neuvotaan toinen toistamme mistä saa haettua paikallisen henkilökortin, miten hankitaan bussikortti, mitä sinne opintotoimistoon pitikään toimittaa…

fgjfj

Opettajien kielitaito yllättänyt minut positiivisesti. Aluksi pidin Englantia parempana opiskelumaana ja päädyin Viroon lähinnä kohtuullisempien lukukausimaksujen takia. Mutta opettajat todella ovat, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, olleet kansainvälistä tasoa sekä osaamiseltaan että kielitaidoltaan. Vahvin aksentti on espanjalaisella opettajallamme, mutta siihenkin tottuu. Aluksi kyllä kyselimme toisiltamme ahkerasti Facebookissa, että mitähän se opettaja antoikaan kotiläksyksi.

dhhh

Minulta on kyselty paljon, onko opiskelu vähemmän vaativaa, kun meillä on ne lukukausimaksutkin ja kouluun pääsee helpommin kuin suomalaiseen yliopistoon. Ajatus tämän takana on ilmeisesti se, että jos opiskeluista maksaa niin samalla rahalla pääsee kokeistakin läpi tai jos kouluun pääsee helposti, niin sieltä valmistuu yhtä helposti. Näin homma ei ainakaan meidän koulussamme toimi. Opiskelu on todella vaativaa ja siihen on pakko panostaa. Lukukausimaksut oikeastaan kannustavat yrittämään vielä enemmän, sillä kukapa nyt haluaisi samasta kurssista kahdesti maksaa. Parempi siis päästä läpi ensimmäisellä kerralla. Muutamalla tänne saapuneella suomalaisopiskelijalla oli ilmeisesti myös sama väärinkäsitys mielessään, mutta he lopettivatkin ensimmäisen lukukauden jälkeen. Monia tietysti houkuttaa Tallinnan vilkas yöelämä ja kuuluuhan juhliminen opiskelijan arkeen, mutta kokeisiin on todella pakko lukea tai niistä ei pääse läpi. Säälipisteitä ei meillä taida yksikään opettaja antaa.

Jäljelle jäänyt ryhmä on tämän kantapään kautta oppinut ja nyt meillä onkin aktiivisesti toimiva lukupiiri, jossa tsemppaamme toisemme kursseista läpi. Samoin kuin ilmeisesti muissakin yliopistoissa, meidänkin lukumateriaalimme sisältää satoja ja taas satoja sivuja ja jokainen opettaja tuntuu unohtavan, että meillä on muutaman muunkin kurssin tehtäviä tehtävänä. Tämä on toisaalta lähentänyt meitä opiskelijoita ja kasvattanut yhteishenkeä. Voinkin ylpeänä todeta, että ainakaan meidän luokallamme kukaan ei ole jäänyt yksin vaan kaikille on löytynyt kavereita. Toki toiset ottavat yhteisiin menoihin aktiivisemmin osaa kuin toiset, mutta kaikki ovat tervetulleita. Ehkä siksikin olen viihtynyt täällä alusta asti niin hyvin.

Akseli

Kommentointi on suljettu.