Opiskelu ja työssä käynti

Opiskelu ja työssä käynti

Opiskelun ja työn yhdistäminen vaatii kieltämättä hieman ponnisteluja, mutta se on mahdollista. Jokaisen tilanne on yksilöllinen riippuen työn määrästä ja opiskeluiden laadusta. Osa päätoimisista opiskelijoista hankkii työpaikan kattamaan opintoihin tai elämiseen liittyvät kulut, kun taas osa työelämässä jo pidempäänkin toimineista hankkii täydennystä ammattiinsa tai kokonaan uusia taitoja opiskelemalla. Joillakin kuvioita sekoittaa vielä perhe ja lapset. Kyseessä harvemmin on pitkäaikainen ratkaisu, sillä opinnot päättyvät ennemmin tai myöhemmin. Tästä löydät parhaat vinkit opiskelujen ja työnteon yhdistämiseen sekä erilaisten ratkaisujen edut ja haitat.

Päätoimisen opiskelijan tulee muistaa oma jaksamisensa

Jos olet täysi-ikäinen ja opiskelet esimerkiksi lukiossa, ammattikoulussa tai korkeakoulussa, voit opintojen ohessa tehdä töitä osa-aikaisesti. Osa hankkii työpaikan opiskelujen rinnalle puhtaasti taloudellisista syistä, mutta osa haluaa luoda uraa jo opintojen alkuvaiheessa. Suomessa opiskelu on ilmaista, mutta asuminen sekä eläminen voivat etenkin suuremmissa kaupungeissa tehdä suuren loven opiskelijan lompakkoon joka kuukausi. Työssä käyminen esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin voi auttaa opiskelujen aikana paljonkin, mikäli opintotuet ja mahdollinen opintolaina eivät riitä kattamaan menoja. Työnteko voi olla hyvä vaihtoehto opintolainalle, mikäli ei halua sitoutua ottamaan lainaa opintoja varten nuorella iällä. Tänä päivänä on keinoja tehdä töitä myös kotoa käsin, jos aika on kortilla. Ammattiin tähtävät saattavat hankkia työkokemusta opiskeluaikana hankkimalla työpaikan omalla alalla. Ennen valmistumista tosin harvemmin voi päästä suoraan haluamaansa tehtävään, mutta oman alan hommat opintojen ohessa varmasti tukevat opiskelua.

Opiskelija saattaa helposti haalia työvuoroja suuremman palkkasumman toivossa. Tämä saattaa kuitenkin helposti johtaa siihen, että oma jaksaminen kärsii eikä opintoihin jaksa keskittyä samalla tavalla. Riippuu tosin opinnoista, kuinka monta tuntia viikossa vietetään koulussa paikan päällä ja kuinka paljon materiaalia on opiskeltavana itsenäisesti. Siksi onkin hyvä aloittaa opinnot ensin ja tarkkailla omaa ajankäyttöä ennen työpaikan hankkimista. Muista myös, että ansiotulot voivat vaikuttaa opintotukeen. Siksi moni opiskelija jättää työnteon suosiolla kesälomalle, jolloin työtunteja voi olla enemmän ilman että tuki alenee.

Opinnot voivat tukea työelämässä

Jos taas olet töissä täysipäiväisesti ja ehtinyt kerryttää uravuosiakin jo jonkin verran, voit harkita opintojen suorittamista osa-aikaisesti työnteon rinnalla. Ehkäpä haluat itsellesi kokonaan uuden ammatin tai jatkaa aikaisemmin keskeytyneitä opintoja? Moni työssäkäyvä hautaa turhaan haaveet uudesta alasta tai vaikkapa maisteriopinnoista, sillä vaihtoehtoja opiskelun ja työnteon yhdistämiseen löytyy.

Opinnot voivat tukea työelämässä

Nykyään on monia mahdollisuuksia suorittaa opintoja työn ohella ja helpoiten se käy etäopintojen avulla; kursseja voi suorittaa netissä ja itsenäisesti opiskellen. Esimerkiksi avoin yliopisto on hyvä vaihtoehto. Etäopiskelijat saavat opintopisteitä suoritetuista kursseista ja tahti on joustavampaa kuin kokopäiväisesti opiskellessa. Jos taas haluaa opiskella käytännöllisempää alaa, voi käydä kursseilla iltaisin. Tämä vaatii energiaa etenkin jos kotona odottavat puoliso ja mahdollisesti lapsetkin, mutta mikäli halua uuden oppimiseen löytyy, on kaikki silloin sen arvoista. Jos on tottunut olemaan päivätyössä, voi uudenlainen arki ja hyppy tuntemattomaan hieman pelottaa. Erityisesti vanhemmalla iällä muutokset voivat hyvinkin pelottaa tasaiseen arkeen tottunutta. Opiskelun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että tuttu ja turvallinen työpaikka tulisi jättää heti tai edes tulevaisuudessa. Opinnot voivat olla puhtaasti omiin kiinnostuksenkohteisiin liittyviä, jolloin ne lisäävät omaa hyvinvointia ja sitä myöten vaikuttavat varmasti työintoonkin positiivisesti. Ei myöskään tarvitse sännätä heti yliopistoon tai korkeakouluihin, vaan mieltään ja taitojaan voi kehittää vaikkapa kansalaisopistojen kursseilla. Näin saa pientä esimakua siitä, millaista opiskelu työnteon ohessa on.

Akseli

Kommentointi on suljettu.