Miten yhdistää opiskelu ja työnteko parhaiten?

Miten yhdistää opiskelu ja työnteko parhaiten?

Tämä onkin kysymys, joka pyörii jokaisen opiskelijan mielessä. Usein korkeammassa asteessa opiskellessa tarvitsee tehdä töitä opiskelun lisäksi rahoittaakseen elämänsä. Suomessa tietenkin saa opintotukea, mutta se harvoissa tilanteissa kattaa kaikki elämiseen tarvittavat kulut.

Joissakin tilanteissa, se ei edes riitä vuokranmaksuun. Kaikilla ei myöskään ole rahakkaita vanhempia, jotka pystyvät tukemaan opiskelun aikana. Tällöin usein ei jää muuta vaihtoehto, kuin työnteko opiskelun aikana. Tietenkin riippuen koulusta ja opiskelun tahdista, että onko se kuinka helppoa ja työlästä yhdistää. Osa kouluista on hyvinkin vaativia ja aikaa vieviä, jolloin työnteko opiskelun ohella on mahdotonta. Silloin on kuitenkin aina mahdollista ottaa opintolainaa, jolla saa rahoitettua elämää hieman enemmän. Kuitenkin useimmiten ja useimmilla aloilla työnteko ja opiskelu on mahdollista yhdistää. Tällöin vain vaaditaan kärsivällisyyttä ja jaksamista. On myös hyvin tärkeää osata yhdistää opiskelu ja työnteko niin, että siitä ei tule liian raskasta. Tällöin liiallinen tekeminen saattaa helposti aiheuttaa burnoutin. Oikeanlaisella ja rennolla yhdistämisellä tämä kuitenkin onnistuu helposti ilman, että siitä aiheutuu liikaa stressiä.

hallita aikaa

Suomessa kuitenkin työnteon yhdistäminen opiskeluun on onneksemme huomattavasti helpompaa kuin monissa muissa maissa. Suomessa opiskelu on usein huomattavasti vapaampaa ja opiskelija pääsee jopa itse vaikuttamaan lukujärjestykseensä ja opiskelujensa tahtiin. Oppilaat pääsevät itse valitsemaan kurssimääränsä ja täten vaikuttamaan siihen, että kuinka paljon he viikoittain opiskelevat. Tällöin useimmilla on käytännössä työssäkäyntiin aikaa. Tämä ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, nimittäin usein työnteon ja opiskelun yhdistäminen käy jossakin kohtaa stressaavaksi. Opiskeluun menevä aika pääsee venymään helposti huomattavan pitkäksi, jos töitä tekeekin ajoittain enemmän. Tällöin opiskelun päättäminen ja jatkuva venyminen aiheuttaa stressiä. Päinvastoin taas, jos opiskelua jatkaa samalla tahdilla aiheuttaa työnteko todella kiireisen aikataulun. Tällöin riittävälle levolle ja nukkumiselle jää harvoin tarpeeksi aikaa.

Vinkit yhdistämiseen

Oikeanlaisella yhdistämisellä saa kuitenkin aikaan hauskan opiskeluajan, jolloin opiskelu ja työnteko ovat hyvässä tasapainossa. Sitä on tietenkin mahdotonta kieltää, etteikö opiskelu ja työnteko olisi raskasta. Siitä on kuitenkin mahdollista tehdä siedettävää ja osalla tapaa jopa hauskaa oikeanlaisella tavalla. Tässä kerrommekin muutamia vinkkejä, joilla nämä kaksi asiaa saa yhdistettyä kaikkein helpoiten ja mukavimmin, ilman että kummastakaan aiheutuu liikaa stressiä.

Saldo

Yksi erittäin tärkeä asia on kertoa työnantajalle, että opiskelet ja käydä työnantajan kanssa avoimesti läpi mahdollisuudet yhdistämiseen, jolloin saatte molemmille sopivan ratkaisun ja työrytmin. Työnantajan kanssa voi vaikka sopia, että teet enemmän töitä opiskelujen hiljaisempina aikoina ja taas hieman vähemmän tenttiviikoilla tai muilla kiireisillä ajanjaksoilla. Muista myös, että kaikkea ei voi tehdä samaan aikaan, joten älä rasita itseäsi turhan paljon ottamalla liikaa työvuoroja tai kursseja.Opiskeluaikana on myös valitettavasti tehtävä välillä uhrauksia, vaikka se saattaisi tarkoittaa rakkaan harrastuksen tauolle laittamista. Tällöin et rasita itseäsi turhalla tekemiselle ja saat pidettyä rakkaan harrastuksen nautinnollisena jatkossakin. Mieti tarkasti omat resurssisi ja se, että mihin sinulla oikeasti riittää energiaa. Opiskeluaika on kuitenkin vain väliaikaista, joten opiskelujen jälkeen on taas mahdollista jatkaa tärkeää harrastusta, ilman että siitä on täytynyt luopua kokonaan.Muista jättää aikaa rentoutumiselle. Se, että jaksat opiskella menestyksekkäästi työnteon ohella, vaatii rentoutumista. Suunnittele ajankäyttösi realistisesti, niin että jätät viikoittain myös pienen tyhjän kohdan, jolloin sinun ei tarvitse tehdä mitään. Älä rupea siivoamaan tai tekemään muuta ns. tärkeää asiaa, silloin kuin on vihdoinkin aikaa. Käytä tämä aika oikeasti rentoutumiseen. Tällöin seuraava viikko sujuu taas huomattavasti helpommin.

Akseli

Kommentointi on suljettu.