Loputon syyslukukausi

Loputon syyslukukausi

Syksy tuntuu pitkältä ja täytyy myöntää, että odotan jo joulua ja lomaa. Meillä on oikeastaan tosi pitkä joululoma, sillä syyslukukausi jatkuu tammikuun loppuun mutta viimeiset luennot meillä on jo ennen joulua. Tammikuu on periaatteessa varattu kokeille, mutta käytännössä meillä on kaikista aineista ensimmäinen koe jo joulukuussa. Kokeita saa yrittää kaksi kertaa ja uusinta on sitten tammikuussa.

Vaikka ei osallistuisikaan kokeeseen ensimmäisenä annettuna päivänä, katsotaan sen silti yritykseksi ja jäljellä on enää toinen yritys. Siksi menenkin itse aina ensimmäisellä kerralla yrittämään, silloinkin kun tuntuu etten osaa tarpeeksi ja tekisi suosiolla mieli jättää väliin. Mutta olen vähitellen oppinut, että on helpompi lukea uusintaan jos tietää suunnilleen minkälainen koe on odotettavissa, erityisesti jos on kyseisen opettajan kurssilla ensimmäistä kertaa.

Kokeita meillä on varsin erilaisia ja jotkut opettajat taas suosivat esseitä ja analyyseja kokeiden sijaan. Helpoimpia ja samalla tavallaan turhimpia ovat monivalintakokeet. Niihin on yleensä myös eniten luettavaa ja harmittaa, jos jokin nippelitieto jäi lukematta ja juuri siitä on kysymys eikä sitä voi mitenkään kiertää. Kysymyksiä on kuitenkin yleensä vähintään sata, joten helppojakin mahtuu mukaan. Lisäksi joskus voi kätevästi päätellä toisen kysymyksen oikean vastauksen toisen kysymyksen muotoilusta. Mutta toisin kuin lukiossa, meillä monivalintakokeet ovat siitä ärsyttäviä että osa opettajista rokottaa pisteitä vääristä vastauksista ja täten ei oikeastaan kannata heittää mitään arvaamalla koska väärä vastaus tuo miinuspisteen.

2

Itse pidän eniten essee-kysymyksistä, sillä kysymykset ovat laajempia ja niissä pääsee hyödyntämään eri tavalla luettua materiaalia. Lisäksi niissä on helpompi kiertää jokin unohtunut pieni yksityiskohta… ja pelata lisäpisteitä muuten sujuvalla vastauksella. Esseekysymyksiin saa yleensä runoiltua edes jotain, jos ei nyt varsinaisesti aiheesta niin ainakin läheltä aiheen vierestä. Jälleen riippuu ihan opettajasta miten he tällaiseen runoiluun suhtautuvat, mutta kukaan ei sentään vähennä pisteitä väärästä vastauksesta. Yleistä on myös, että kokeessa on esimerkiksi 13 kysymystä, joista pitää valita vaikka 7 joihin vastata. Kokeen pelottavin vaihe onkin se, kun paperit on saatu käteen ja käyn läpi kysymykset laskien, moneenko osaan vastata edes jotain.

Varsinaisten kokeiden lisäksi meiltä vaaditaan runsaasti case study -tyyppisiä tehtäviä ja analyyseja. Niistä henkilökohtaisesti pidän aika paljon, koska on kiva päästä lukemaan miten juuri oppimaamme voi hyödyntää sitten oikeassa elämässä. Hauskinta tämä on amerikkalaisen professorimme tunnilla, sillä hänen esimerkkinsä ovat yleensä Yhdysvalloista. Haluan uskoa, että hän on valinnut sieltä meitä varten juuri ne viihdyttävimmät, mutta silti aika hurjaa minkälaisia tapauksia oikeusjuttujen luvatussa maassa käsitellään. Juuri viime viikolla meillä oli case studyna juttu, jossa nainen oli kompastunut huonekalukaupassa ostoksilla ollessaan lapseen ja nyrjäyttänyt tai murtanut nilkkansa. Nainen oli nostanut oikeusjutun huonekaluliikettä vastaan vaatien korvauksia kivusta ja särystä, mutta lopussa selvisi että lapsi johon nainen oli kompastunut oli hänen oma poikansa. Ihan viihdyttävää iltalukemista nämä ovat ja ilmeisesti onnenpotkua voi yrittää ainakin Yhdysvalloissa ihan aktiivisesti itse hankkia.

3

Kuten sanottu, joululoma tulee todella tarpeeseen. Jos saan suoritettua kaikki kokeet ja tehtävät joulukuussa pois, voin hyvällä omalla tunnolla sulkea kirjat ja painua mökille nauttimaan joulun tunnelmasta ja uudesta vuodesta ja palata Tallinnaan vasta helmikuun alussa. Onkin jo ikävä perhettä ja myös sitä, että joku tekee minulle valmiiksi ruoan ja jotenkin ne pyykitkin hoituvat kätevämmin kotona. Sitten taas jaksaakin käydä kevätlukukauden kimppuun kun saa ensin viettää aikaa rakkaiden kanssa.

Akseli

Kommentointi on suljettu.