Hyödyllisimmät oppimiskeinot

Hyödyllisimmät oppimiskeinot

Ihminen voi opetella uusia asioita elämän jokaisessa vaiheessa. Lapset käyvät koulua ja opiskelu jatkuu suurella osalla yläasteen jälkeen. Työelämässä täytyy opetella uusia asioita ja joidenkin ammattien ohessa täytyisi osata tiettyjä asioista.

Oppiminen on siis erittäin tärkeää, mutta mitä tehdä, jos opiskelutekniikka ei tunnu oikealta ja asiat eivät jää päähän? Silloin täytyy etsiä itselle sopiva oppimiskeino. Jollekin tämä voi olla pelkkä kirjan lukeminen, kun taas toinen oppii vain tekemällä. Oppimiskeinoja on useita, tässä niistä yleisesti hyödylliseksi koettuja.

Oman oppimiskeinon löytäminen

Jotta tietäisit, kuinka sinun olisi tehokkainta opiskella haluamaasi asiaa, tulisi sinun ensin miettiä omia ominaisuuksiasi. Opitko uusia asioita yleensä katsomalla (visuaalisesti), kuulemalla (auditiivisesti), kinesteettisesti vai taktillisesti? Mieti, jääkö sinulle usein mieleen esimerkiksi kirjoitetun tekstin väri tai sen vieressä ollut kuva? Vai muistatko asian, kun muistelet luennoitsijan ääntä tai äänensävyä? Toiset oppivat koskemalla asioita ja jopa tuoksut voivat auttaa oppimisessa.Opiskelijan tulisi myös miettiä kaikkein optimaalisimpia opiskeluolosuhteita. Pystytkö ajattelemaan selkeästi kovassa metelissä vai tarvitsetko ehdottoman hiljaisuuden? Onko huoneen lämpötilalla merkitystä? Miettimisen arvoisia asioita ovat myös ohjaajan tarpeellisuus, opiskeletko mieluiten heti aamusta vai illalla? Jotkut ottavat viereensä myös erilaisia naposteltavia. Kun olet miettinyt näitä asioita, on sinulla mahdollisuus löytää itsellesi sopivin oppimiskeino.

Oppimiskeinot

Ihmisen, joka oppii parhaiten visuaalisesti, kannattaa ottaa tämä huomioon aina opiskellessaan. Asiat jäävät parhaiten mieleen, kun asioille annetaan värit. Toisinsanoen, kirjoita tärkeät asiat vihkoosi eri väreillä. Piirtämisen on myös todettu auttavan muistamaan asioita. Saatat muistaa vuosienkin päästä, kuinka tietynlainen kuva oli piirretty tietyn tekstin viereen ja näin opiskelusta on ollut pitkäaikaista hyötyä.

Oppimiskeinot

Auditiivinen oppija oppii kuulemalla. Silloin paras keino on kuunnella asiat toisen kertomana. Osallistu myös itse puhumiseen esittämällä kysymyksiä. Kuuntele vastaukset tarkoin. Jos taustalla soi musiikki tai kuulet linnunlaulua, voivat nämä jäädä mieleesi ja yhdistät ne mielessäsi opittuun asiaan. Auttaa myös, jos sanot opiskeltavat asiat ääneen. Kinesteettinen opiskelija on aktiivinen ja fyysinen ja joka oppii asiat tekemällä itse. Kinesteettinen opiskelija liikkuu mielellään, käyttäen kehoaan. Vielä on yksi oppimiskeino, joka on taktiilinen. Tämä tarkoittaa, että opiskelija oppii itse kirjoittamansa asiat. Vihkoon voidaan opittavan asian lisäksi piirtää myös kuvia, jotka auttavat muistamaan asiat paremmin.

Kuinka saan tiedon jäämään päähän?

Tieto ei välttämättä jää helposti kaikkien päähän pelkästään kerran kertomalla tai lukemalla. Jotta ihminen todella oppisi asian, vaatii opiskelu enemmän. Silloin, kun opittu tieto liittyy jotenkin opiskelijan aiempiin kokemuksiin tai aiemmin omaksuttuihin tietoihin, eli tieto voidaan yhdistää jollain tavalla opiskelijaan, jää tieto varmemmin muistiin. Mikäli opiskelijalle vain ladellaan uusia tietouksia vailla logiikkaa, ei tieto jää muistiin.Yksi hyvä keino on muokata sinulle annettu tieto omaksesi. Voit esimerkiksi piirtää kaavion tai selittää asian jollekin toiselle henkilölle omin sanoin. Tai voit kirjoittaa asian omin sanoin, jolloin olet muokannut opittavan asian juuri sinunlaiseksesi. Keksi annetusta aiheesta omia esimerkkejä, jotka muistat myöhemmin. Näin et vain kopioi opettajan sanomaa, vaan sisäistät tiedon itse. Kielten opiskelussa voit itse keksiä omia esimerkkilauseita. Näin aivosi ovat todella prosessoineet tietoa eikä tieto ole niinsanotusti ohimenevää vaan pysyvää.Jos lukeminen tökkii eikä tieto tahdo jäädä millään päähän, voit ottaa keinot käyttöön. Mieti luettu kappale omin sanoin. Ei kannata yrittää opetella kappaleita sanasta sanaan. Kysy itseltäsi kysymyksiä lukemisen lomassa. Näillä neuvoilla tieto jää varmasti paremmin päähäsi ja sinulla on paremmat mahdollisuudet selviytyä opiskeluissasi. Onnea!

Akseli

Kommentointi on suljettu.